Barn & sol

Cecilia Carlson
Legitimerad BVC sköterska

Barn och vuxna mår bra av att vara ute, få frisk luft, röra sig och vara ute i naturen. Vi mår bra av solljus. Dock kan man behöva lite råd kring att vistas i solen, om solkräm och vad man gör om man bränner sig.

Alla barn har en känslig hud och den har inte lika mycket pigment som vuxnas hud, den är även tunnare. För mycket sol när man är barn kan leda till hudförändringar när man blir vuxen. Har man bränt sig ofta tidigt i livet så ökar risken ännu mer att drabbas senare. Det finns en koppling att ha bränt sig som barn och risk för att insjukna i hudcancer som vuxen. Barn med ljus hy och eller röd/blond hårfärg löper en större risk.

Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus alls. De bästa sätten att skydda ditt barn är:

  • Skugga med hjälp av parasoll/soltält, gärna med UV-skydd.
  • Kläder, solhatt och solglasögon
  • Solkräm
Skugga

Tänk på att solens strålar även kan nå under ett parasoll, speciellt om man är vid en strand. Ligger man i vagnen kan det också bli för varmt, då är det bättre att ligga i skuggan på en filt. Undvik helst att vara ute en längre tid på dagen då solen är som starkast sommartid, mellan klockan 11–15. En annan viktig sak att tänka på är att molnen också släpper igenom solljus, skydda därför ditt barn även under molniga dagar.

Kläder

Vi skyddar våra barn genom att klä dem rätt. Ha långärmat, långbyxor och solhatt, de flesta kläder har en skyddseffekt på 20 till 30 i solskyddsfaktor men det finns även bra UV-kläder som skyddar än mer. Ju tätare kläderna är vävda desto bättre skyddseffekt. Solglasögon med UV-skydd är bra för att skydda ögonen. Barns ögon är mer känsliga för solljuset än vuxnas och många ögonsjukdomar har ett starkt samband med UV-ljus.

Solkräm

Solkräm ska användas som ett komplement till kläder och skugga. När detta inte är möjligt kan man smörja huden på ställen där kläderna inte täcker, som till exempel händer. Använd solskyddsmedel som är anpassade för barn och har en hög skyddsfaktor. Det finns olika typer av UV-filter i solskyddskrämer. De partikulära filtren tas inte upp av huden och lägger sig som ett vitt skyddande lager på huden, denna rekommenderas till de yngsta. En annan är det kemiska filtret som absorberas och gör den lättare att smörja in. Det finns även en tredje variant som är en blandning av dessa två skydd och som brukar rekommenderas till äldre barn.

Bränna sig

När barnet bränner sig blir huden, röd, varm och kan svida, den kan även svullna och blåsor kan bildas. När barnet har bränt sig ska man undvika solen i flera dagar så att huden kan repareras. Även soleksem behöver vilas från solen. Soleksem är små röda prickar/utslag, ofta kliande. Solskadan kan lindras med kallt vatten, kylbalsam eller en hudlotion. Klåda och sveda kan lindras med en mild kortisonkräm, till exempel Mildison. Om brännskadan gör ont på barnet kan man använda smärtlindrande läkemedel, ring gärna och rådgör med din BVC eller 1177 innan du börjar behandla med läkemedel.

Det är viktigt att barn tidigt lär sig bra vanor kring solen. Använd kläder och skugga som skydd men komplettera vid behov med solskyddsfaktor. Det viktigaste är att inte bränna sig!

Barn behöver D-vitamin som de får när de är ute i solen men bara genom att visa händer och ansikte 15–30 minuter mitt på dagen under sommaren får de i sig behovet. D-vitamin kan man också få i sig på annat sätt genom till exempel D-vitamindroppar och D-vitaminberikad mjölk.